Jdi na obsah Jdi na menu
 


bezobilné krmení a kardiomyopatie

17. 11. 2021

Není tomu tak dávno, co po internetu začala kolovat studie, která poukazovala na spojitost krmení bezobilným krmivem a vznikem kardiomyopatie., což rozpoutalo mezi páníčky paniku. Co však studie doopravdy ukazuje je něco jiného. Kardiomyopatie je nemoc vyskytující se převážně u velkých plemen, kdy dochází k degeneraci srdečního svalu, tlak krve tak srdce postupně roztahuje, což snižuje jeho efektivitu, až může dojít k srdečnímu selhání. Může být dědičná či pes pro ní může mít vrozené dispozice, přičemž výživa zde hraje zásadní roli.

Pokud se podíváme na první graf, můžeme skutečně vidět, že psi s diagnostikovanou kardiomyopatií ve velké většině případů jedli bezobilné granule.

Co už je však opomíjeno, je graf druhý - ten ukazuje, že drtivá většina bezobilných granulí, které jedli psi s kardiomyopatií, obsahuje luštěniny. Počty nemocných psů krmených bezobilnými granulemi obsahující málo luštěnin nebo žádné byly výrazně nižší. To nasvědčuje skutečnosti, že problém není v abscenci obilnin jako takových, nýbrž spíš v obsahu luštěnin, kterými výrobci obilniny často nahrazují. 

Důvod proč luštěniny hrají roli ve vzniku kardiomyopatie však zatím stoprocentně neznáme - je ale možné, že obsahují antiživiny (látky způsobující vyvazování či destrukci živin). Dále jsou luštěniny notoricky známé nízkým obsahem aminokyseliny methioninu, ze kterého si pes vyrábí taurin, jehož nedostatek je u psů se srdečními potížemi často pozorován. Určitou roli v tomto fenoménu může hrát i způsob tepelné úpravy a zpracování granulí - ví se, že zpracování a zahřívání mění struktury některých látek a vytváří jejich potenciálně nebezpečné formy. 

Za sebe nedoporučuji krmit luštěniny v rámci barfu - bývají ještě navíc těžké na trávení. A pokud krmíte granule obsahující luštěniny, je vhodné zvážit přidávání taurinu v prášku. 

Odkaz na studii: https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy