Jdi na obsah Jdi na menu
 


nemoci ledvin

14. 9. 2021

Onemocnění ledvin bývá v dnešní době časté jak u koček, tak u psů. Ledviny jsou orgány nesmírně důležité - spolu s játry se podílí na odbourávání odpadních látek z těla a čištění organismu. Naštěstí jsou i poměrně odolné - pro klinické projevy selhání ledvin je třeba destrukce 70% nefronů. Může se jednat o nejrůznější potíže; od již zmíněného selhání ledvin po močové kameny a záněty či vrozené vady a poškození po otravě.  Špatná funkce ledvin vyžaduje nízký příjem bílkovin a fosforu, jelikož právě ten zapříčiňuje zanášení ledvin vápníkem. Mluvíme o dávce nezbytně nutné pro fungování organismu. Bílkoviny se pak v játrech přeměňují na močovinu a jsou vylučovány skrz ledviny, proto bychom je neměli přetěžovat příjmem příliš mnoha bílkovin. Je vhodné podávat i tučné suroviny, oleje a čerstvou zeleninu a ovoce. Především bychom měli zajistit dostatečný příjem vitamínu B (až 3x tolik co zdravý pes) a také více železa a vitamínu D.

Močové kameny

Je důležité vědět, že existuje mnoho typů močových kamenů a od toho se poté odvíjí léčba. Může se jednat o kameny z oxalátů vápenatých nebo o kameny struvitové. Rády se ale vracejí, proto bychom měli v případě, že na ně náš mazlík trpí, upravit jídelníček. 

V prvé řadě hlídejte dostatečné zavodnění psa - dostatek vody v organismu zabraňuje usazování krystalků v močových cestách. 

Změřte pH moči psa pomocí indikátoru, který prodávají v lékárnách.

Struvitové kameny se tvoří v zásaditém prostředí a vylučují se v prostředí kyselém. Při těchto kamenech je dobré snížit příjem bílkovin, fosforu a hořčíku. Nekrmit banány a brambory - vytváří zásadité prostředí a podporují tak tvorbu struvitových kamenů. Pes by měl jíst maximálně 2x denně, jelikož se po jídle mění pH. Pozor, vitamín C nemá na pH moči žádný vliv!

Kameny z oxalátu vápenatého

Tyto kameny vznikají při nadbytcích vápníku a při vysokém příjmu kyseliny šťavelové (špenát, řepa, mangold, pšeničné klíčky). Kyselina šťavelová vzniká i rozkladem aminokyseliny glycinu.

Urátové kameny

Časté u zvířat s anomáliemi jater - např. portosystemický shunt. Ten způsobí vyšší koncentrace kyseliny močové v krvi, která se hromadí v ledvinách, reaguje zde a její soli tvoří ony kameny. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem purinů (vnitřnosti, sardinky, kvasnice). Krmte na bázi vajec, mléčných výrobků a svaloviny.

Zdroj: BARF Julia Fritz